X
GO

Osma Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor

  • 10 veljače 2019
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 161
Osma Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor

U obilježavanje Noći muzeja se ovog petka, 1. veljače, po osmi put uzastopce uključila i udruga Zvjezdano selo Mosor. Za tu je svrhu u velikoj dvorani zvjezdarnice upriličen prigodni program kojemu je unatoč vrlo ružnom vremenu prisustvovalo više od 300 posjetitelja. Program je prigodnim riječima otvorio tajnik Udruge Tomislav Nikolić, koji je na početku večeri pozvao prisutne da razgledaju izložbu fotografija o posljednjoj misiji space shuttlea Atlantis. Izložbu je postavio i ukratko je predstavio Ivo Dijan, tajnik Astronomskog astronautičkog društva Zadar.

Program su započeli učenici 2. c razreda  OŠ Mertojak iz Splita, koji kroz svoju skupinu "Čuvari baštine" njeguju govor, igre i plesove užeg i šireg zavičaja. Oni su najprije izveli dvije dječje igre – Igra kolo i Mali bratec Ivo – a potom i "Bećarac", koji se posebno dopao publici. Njihova voditeljica je bila učiteljica Ines Dužević, dok im je glazbena pratnja prilikom izvedbe Bećarca bila gđica. Linda Kavelj.

Program je nastavljen igrokazom "Ruđer znatiželjac", kojega su izveli učenici OŠ Trilj. Likovi u igrokazu su bili Ruđer Bošković i njegova majka, a tekst za njega je napisala i djecu za izvedbu pripremila njihova nastavnica Niveska Juraga-Kovačev.

Potom su učenici OŠ Mertojak upoznali posjetitelje s time kako su se nekoć igrala djeca u njihovu gradu. Učenik 6. c razreda Ivan Bašić je, pak, izveo monolog "Vražji kombinacjun", autora Marka Uvodića. I te je učenike pripremila njihova nastavica Ines Dužević.

Okvirna tema ovogodišnje Noći muzeja je bila Inovacije i digitalna budućnost. U skladu s tom temom, uslijedio je nastup članica Hrvatskog čitateljskog društva Grozdane Ribičić, Lade Burić, Maglice Plejić, Ecije Budić i Nade Arar-Premužić. Nizom biografskih crtica pod zajedničkim nazivom „Riječ, dvije o hrvatskim inovatorima, zaslužili su!“, one su odale priznanje našim izumiteljima svjetskog ugleda, ali i onima manje poznatima.

Slijedio je nastup ženske, muške i mješovite klapa KUDŽ Filip Dević, kao i plesnog ansambla Društva koji je u pratnji orkestra izveo niz starih splitskih plesova. Žensku klapu je vodila Ivana Smoljanović, mušku Jakša Gilić, a mješovitu Vilibald Pečenik. Plesni ansambl je vodila Mia Buzov, a orkestar Društva Vilibald Pečenik. Pjesma i ples iskusnih izvođača legendarnog kulturno umjetničkog društva su oduševili sve pristune.

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x