X
GO

Predavanje Ante Radonića i Perzeidi u Zvjezdanom selu Mosor

  • 23 kolovoza 2017
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 413
Predavanje Ante Radonića i Perzeidi u Zvjezdanom selu Mosor

Udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je još jednom s uspjehom ove subote (12. kolovoza) organizirala promatranje meteorskog roja Perzeida. Promatranju je prethodilo i zanimljivo znanstveno-popularno predavanje što ga je održao Ante Radonić, najpoznatiji kao dugogodišnji suradnik emisije Andromeda, Drugog programa Hrvatskog radija. Večernji program je otvorio Tomislav Nikolić, tajnik ZSM-a, a sve prisutne je potom pozdravila i Maja Novaković, predsjednica ZSM-a i tajnica ZTK Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Uslijedilo je predavanje s temom "Svemirska era čovječanstva" tijekom kojega je Ante Radonić prepunu veliku dvoranu zvjezdarnice na iscrpan način upoznao s dijelom bogate povijesti svemirskih letova, od Sputnjika do suvremenih raketa i svemirskih brodova privatnih tvrtki.

Ukupno više 450 posjetitelja dobilo je nakon predavanja priliku s terase zvjezdarnice pogledom loviti brze meteore Perzeide. Oblaci i kiša su tijekom dana prijetili da od toga promatranja neće biti ništa, no nebo se na vrijeme razvedrilo i ljubitelje svemira oduševilo brojnim sjajnim „zvijezdama padalicama“. Ante Radonić i astronom-animator ZSM-a Zoran Knez su okupljenima pojasnili što su Perzeidi, ali im i pokazali gdje su na nebu planeti, najsjajnije zvijezde i najupadljivija zviježđa. Program je okončan malo nakon ponoći.

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x