X
GO

Sedma Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor

  • 29 siječnja 2018
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 826
Sedma Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor

U obilježavanje Noći muzeja se ovog petka, 26. siječnja, po sedmi put uzastopce uključila i udruga Zvjezdano selo Mosor. Za tu je svrhu u velikoj dvorani zvjezdarnice upriličen prigodni program kojemu je prisustvovo rekordni broj posjetitelja. Program su pozdravnim riječima otvorili predsjednica Udruge Maja Novaković i njen tajnik Tomislav Nikolić. Posjetitelji su tijekom večeri imali priliku razgledati eksponate Muzeja tehničke kulture koji su zasad izloženi u Zvjezdanom selu Mosor.

Okvirna tema ovogodišnje Noći muzeja je bila Muzeji i sport. Program u velikoj dvorani zvjezdanice u Gornjem Sitnom je započet dječjim igrokazom "Mala crvena kuća". U toj osebujnoj interaktivnoj predstavi, pod vodstvom Mejreme Reuter, sudjelovi su i brojni posjetitelji, mali i veliki podjednako. Za stvaranje toga glazbenog scenskog doživljaja, o kući bez vrata i prozora, s dimnjakom u sredini i zvijezdom unutra, bili su potrebni samo dobra volja i pregršt mašte. Uslijedio je nastup učenika splitske OŠ Lučac. Školska mješovita klapa Luč je izvela nekoliko starih dalmatinskih pjesama, dok je folklorna skupina škole otplesala i otpjevala međimurski narodni ples. Obje skupine su nastup pripremile pod vodstvom učiteljice glazbene kulture OŠ Lučac Lidije Čujić Živković.

U skladu s temom ove Noći muzeja, uslijedio je nastup članica Hrvatskog čitateljskog društva, Grozdane Ribičić, Lade Burić, Gordane Fusek i Maglice Plejić. Čitane su izabrane humoreske i anegdote o sportu i sportašima, iz pera suvremenih splitskih novinara i književnika. Potom je kazališna redateljica Marica Grgurinović pročitala niz zanimljivosti iz povijesti sporta, pod zajedničkim nazivom „Jeste li znali o sportu?“ Taj dio programa je zaključila akademska glumica i pjesnikinja Mejrema Reuter, koja je u nastupu naslovljenom s „Poezija i zvijezde“ na interaktivan način povezala riječ, svjetlo, poeziju, tišinu srca i glazbu. Zvjezdano selo Mosor je zakratko postao energijom susreta neba i poezije.

Slijedio je nastup dvaju mladih splitskih glazbenika, Tea Grčića i Petra Nižića, koji su na repertoaru imali niz popularnih skladbi domaćih izvođača pop i zabavne glazbe. I taj je nastup u neku ruku bio interaktivan: publika je veliki dio tekstova otpjevala zajedno s Teom i Petrom!

Središnji dio programa je ipak pripao astronomiji. Znanstveno-popularno predavanje pod nazivom "Nebeska tijela - opći pregled od Sunčeva sustava do ruba vidljiva svemira", održao je dipl. ing. Damir Hržina, gost Zvjezdanog sela iz Zvjezdarnice Zagreb. Unatoč slaboj naoblaci i visokoj vlažnosti zraka, zbog koje se na optici instrumenata hvatao kondenzat, program je prema najavi okončan astronomskim promatranjem neba s terase zvjezdarnice. Korištena su dva manja reflektorska teleskopa i jedan refraktor, a promatran je isključivo Mjesec, jedini dovoljno sjajni objekt te večeri.

Tijekom ove Noći muzeja, zvjezdarnicu Zvjezdanog sela Mosor su pohodila čak 1002 posjetitelja! Astronomsko promatranje je vodio astronom-animator Zoran Knez, uz asistenciju članova Udruge Stipe Vladove i Mije Ćurka. Kao i ranijih godina, cijeli program Noći muzeja u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i vodio tajnik Udruge Tomislav Nikolić.

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x