X
GO

Osmi radioamaterski kamp Zvjezdano selo Mosor

  • 31 kolovoza 2016
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 1361

U vremenu od 21. do 28. kolovoza, u Zvjezdanom selu Mosor (ZSM) je održan i osmi po redu Radioamaterski kamp "Zvjezdano selo Mosor". Organizatori kampa su bili Hrvatski radioamaterski savez, Radioklub Kaštilac iz Kaštel Gomilice, te udruga Zvjezdano selo Mosor. Kamp je ove godine okupio 21 polaznika, o kojima su brinula tri voditelja: Alen Desanić - 9A3MA, Josip Belas - 9A3DBJ i Rolando Milin - 9A3MR. Učesnici su bili podjeljeni u tri skupine. Skupinu A su činili „poletarci“, polaznici tečaja za P razred, dok su u skupinama B i C bili oni iskusniji, koji su sudjelovali u tečaju telegrafije i izradi praktičnog rada – elektroničkog uređaja u kitu.

Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS, s koje je načinjeno više stotina veza, uglavnom na valnoj dužini od 40 metara. Naime, jaka bura koja je puhala sve do četvrtka, onemogućila je postavljanje antene za valnu dužinu od 2 metra, a iz istih razloga su morale biti otkazane i vježbe iz ARG-e, popularne radioamaterske aktivnosti na otvorenom.

Kako ne bi sve bilo učenje i rad, kada god bi to vremenski uvjeti dopustili, popodneva su pripala odlascima na kupanje. Usto su za astronomiju zainteresirani polaznici dobili priliku od svog domaćina Zorana Kneza, astronoma-animatora ZSM-a, doznati nešto više o noćnom nebu, a zadnje dvije večeri su mogli i velikim teleskopom zvjezdarnice promatrati planete i druge nebeske objekte. Logističku podršku kampu je kao i uvijek pružao tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić.

Ispiši
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x