X
GO

Održana druga Ljetna škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor

  • 13 rujna 2018
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 539
Održana druga Ljetna škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor je u vremenu od 30. srpnja do 3. kolovoza održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je trinaestero osnovaca i srednjoškolaca iz Podstrane, Dugog Rata, Omiša, Šibenika, Orebića i Splita, te iz Švicarske i Republike Češke. Za njih je u tome razdoblju priređeno pet raznolikih radionica s područja tehnike i znanosti.

Prvoga dana je upriličena radionica digitalne fotografije, koju je vodio tajnik Fotokluba Split Igor Jakšić. Učenicima su predstavljena osnovna teorijska znanja o tehnici i tehnologiji fotografiranja, uz poseban naglasak na pravilnu ekspoziciju kao osnovno tehničko znanje nužno za uspješan fotografski rad. Stečeno znanje provjereno je na računalnom simulatoru fotografije, gdje su učenici uz nadzor i usmjeravenje voditelja pokušavali dobiti pravilno eksponiranu fotografiju.

U utorak je upriličena radionica modelarstva koju je vodio Martin Olujić. Djeca su od lagane šperploče i prema nacrtima otisnutima na samoljepivi papir izrađivala modele kolica s gumenim motorom. Polaznici su uvježbali korištenje tanjuraste brusilice za vanjsku doradu ravnih stranica, te turpijica, nožića, brusnih daščica i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. U uvodnom dijelu radionice, djeca su upoznata i s osnovama origamija, nakon čega su izradila i pločice za slagalicu tangram.

Trećeg dana Ljetne škole, na rasporedu je bila radionica robotike, koju je vodio prof. Pero Kurilj, nastavnik tehničke kulture i informatike u OŠ Dobri i OŠ Slatine. U toj su radionici polaznici naučili sastavljati, programirati i koristiti male edukacijske robote mBot-e. Roboti su prema uprogramiranim uputama slijedila unaprijed zadane staze i zaobilazila prepreka na njima.

Radionica provedena u četvrtak se nastavila na onu od srijede, a i nju je vodio Pero Kurilj. Bila je riječ o radionici programiranja. Nakon što su upoznata s osnovama računalnog programiranja, djeca su se okušala u izradi – i uporabi – jednostavnih „igrica“.

Posljednji dan Ljetne škole je pripao filmskoj radionici, po prvi put upriličenoj u Zvjezdanom selu! Vodili su je članovi kino kluba „Split“ Tamara Bilankov i Jure Cukar, koji su polaznike Škole naučili razlikovati filmske vrste, rodove i žanrove. Polaznici su upoznati i osnovama filmske gramatike, tj. s pojmovima poput rakursa i filmskog plana. Sve naučeno, oduševljena djeca su smjesta pretočila u praktičnu vježbu, služeći se sveprisutnim mobitelima kao filmskim kamerama. Radionica je zaključena razradom „storyboarda“, pri čemu su polaznici upotrijebili sve aspekte filmskog jezika kako bi osjetili iskustvo režiranje filma.

Pored svega toga, za polaznike škole su svake večeri održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja planeta Venere, Marsa, Jupitera i Saturna putem teleskopa. Demonstrirana im je i metoda promatranja Sunca projekcijom. Predavanja iz astronomije i promatranja nebeskih tijela, vodio je astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.

Lijepo vrijeme je omogućilo da većina večeri tijekom održavanja Škole budu iskorištena za šetnje po okolici zvjezdarnice. Takvi mali „izleti“ su sastavni dio učeničkih kampova u Zvjezdanom selu Mosor.

I ovu Školu tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. Do kraja ljeta je predviđeno održavanje još i Radioamaterskog kampa, koji je na rasporedu  od 19. do 26. kolovoza.

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x