X
GO

U Zvjezdanom selu Mosor održana prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti 2019.

  • 8 srpnja 2019
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 744
U Zvjezdanom selu Mosor održana prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti 2019.

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je u vremenu od 1. do 5. srpnja održana prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je petnaestero učenika osnovnih škola iz Zagreba, Šibenika, Dugog Rata, Omiša, Grohota, Kaštel Sućurca, Prugova, Strožanca i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno osam raznolikih radionica s područja tehnike i znanosti, ali i umjetnosti.

Prvoga dana je upriličena radionica digitalne fotografije koju je vodio član Fotokluba Splita Miroslav Lelas. Učenicima su prvo kratko predstavljena osnovna teorijska znanja o tehnici i tehnologiji fotografiranja, uz poseban naglasak na pravilnu ekspoziciju kao osnovno tehničko znanje nužno za dobivanje dobre fotografije. Nakon toga su djeca iskušala ono što su naučila u praktičnom radu, izmijenjujući se kao fotografi, osvijetljivači i modeli.

Drugog dana su održane dvije radionice, obje pod vodstvom Martina Olujića, predsjednika Zajednice tehničke kulture grada Splita. Prijepodne je na programu bila modelarska radionica u kojoj su polaznici uvježbali korištenje Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, tanjuraste brusilice za vanjsku doradu ravnih stranica, te brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta.  Za čvrsto sastavljanje dijelova stolnog stalka za sitan pribor je korišteno brzosušeće ljepilo za drvo. U popodnevnom terminu je, pak, bio obrađivan stiropor! Učenici su termičkim rezačima od toga laganog materijala rezali i sastavljali različite geometrijske oblika: kocke, valjke, stošce i piramide. Svoje su uratke učenici ponijeli kućama.

U srijedu su opet održane dvije radionice, od kojih je u prijepodnevnim satima na rasporedu bila ona robotike. Vodio ju je dipl. ing Ante Vlah, profesor u splitskoj ETŠ, a djeca su programirala male mBote tako da oni izbjegavaju prepreke, slijede crte na tlu ili izvršavaju upute dobivene daljinskim putem. Svaki od polaznika se okušao u izradi programâ i testiranju njihove korektnosti. Isti je mentor vodio i popodnevnu radionicu automatike. U njoj su djeca učila programirati sve složenije strujne krugove, služeći se popularnim računalnim platformama Arduino. Toga i prethodnog dana, mentorima je pomagala volonterka Bruna Kolak, studentica tehničke kulture i informatike pri splitskom PMF-u.

I četvrtog dana su na programu bile dvije radionice: radionica brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja prijepodne, te radionica zrakoplovnog modelarstva u popodnevnim satima. Prvu od njih je vodio Duje Luković, pomoćni trener u JK Zenta, dok je mentor u drugoj bio Ante Franić, tajnik Aerokluba Split. Obje radionice su se bavile jedrilicama: prva onima koje plove po vodi, a druga onima od balzinog drva, koje lete zrakom!

Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3, vodio je posljednjeg dana Ljetne škole interaktivnu radionicu znanstvenih pokusa. Polaznike je na jednostavan i lako prihvatljiv način upoznao s čarobnim svijetom strujnih krugova, magneta, optike i drugih prirodnih pojava.

Pored svega toga, za polaznike škole su svake večeri održavana i predavanja iz astronomije, ali i promatranja nebeskih tijela s terase zvjezdarnice i kroz teleskop u velikoj kupoli. Promatrani su planeti Jupiter i Saturn, ali i neki puno udaljeniji objekti. Polaznike je kao i obično tijekom predavanja najviše zanimala priroda crnih rupa. Predavanja o Sunčevom sustavu i ostatku svemira, te promatranja teleskopom, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Lijepo vrijeme je omogućilo da većina večeri tijekom održavanja Škole budu iskorištena za šetnje po okolici zvjezdarnice. Takvi mali „izleti“ su sastavni dio učeničkih kampova u Zvjezdanom selu Mosor.

I ovu Školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. U nastavku ljetnih školskih praznika, Zvjezdano selo Mosor planira provesti još dva slična učenička kampa. Od 29. srpnja do 2. kolovoza je na programu održavanje druge ovogodišnje Ljetne škole tehničkih aktivnosti, za koju još ima nekoliko slobodnih mjesta. U vremenu od 18. do 25. kolovoza, pak, na rasporedu jedanaesti Radiamaterski kamp Zvjezdano selo Mosor, u organizaciji Hrvatskog radioamaterskog saveza. Više informacija možete doznati na adresi:

http://www.zvjezdano-selo.hr/novosti/articletype/articleview/articleid/1446/ljetne-skole-tehnickih-aktivnosti

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x