X
GO

AGRO ARCA 2013.

  • 13 rujna 2013
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 1184
 

Društvo inovatora DIATUS je uspješno sudjelovalo na 6. međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Agro ARCA 2013. koji je održan u Biogradu na moru od 30. 08. – 01. 09. 2013.

 

 

Na fotografiji sa štanda DIATUS-a su, s lijeva na desno: N. Lobrović, P. Čovo, A. Zekić i Ž. Dražin.

 

 

Na sajmu je sudjelovalo oko 300 inovatora i proizvođača s više od 250 inovacija. Pored izlagača iz Hrvatske, na sajmu su sudjelovali inovatori iz Irana, Švedske, Rusije, Poljske, Mađarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

DIATUS je prezentirao šest inovacija svojih članova, od kojih su tri nagrađene, i to:

 

1.         Niko LOBROVIĆ, Slano: SLANI RIBLJI NAMAZ – nagrađen plaketom po diskrecijskom pravu Ocjenjivačkog suda.

2.      Živko DRAŽIN, Kaštel Kambelovac: PREHRAMBENI PROIZVOD OD PAPRIKE I SLANIH INĆUNA - nagrađen plaketom po diskrecijskom pravu Ocjenjivačkog suda.

3.         Marinko BIŠKIĆ, Split: TAMNA ČOKOLADA SA SUHIM SMOKVAMA I PROŠEKOM

4.         Ivan ŠIMIĆ, Makarska: MORSKA SOLANA S PRELJEVNIM PLOHAMA – nagrađen plaketom za komercijalnu vrijednost izloška.

5.         Miljenko PAVLIĆ, Split: UREĐAJ ZA PRSKANJE

6.         Jure VUKIĆ, Tribanj: RUČNI BERAČ PLODOVA

 

Sve izložene inovacije je ocjenjivao Ocjenjivački sud ARCE 2013.

 

Posjetitelji su naročiti interes pokazali za inovacije g. Nike Lobrovića i Živka Dražina koje spadaju u kategoriju prehrane.

 

U intervju za Slobodnu Dalmaciju g. LOBROVIĆ je izjavio:

 

„- Uvijek sam se pitao zašto Hrvati izbjegavaju sarđelu i kad sam otišo u mirovinu patentirao sam jeftin, prepoznatljiv i autohtoni proizvod, riblji namaz 'Slanku'. Osamdeset pet posto slana srđela, pet posto kapare, devet posto maslinovo ulje i jedan posto papar. Sve prirodno i izvorno - priča nam 67-godišnji Niko Lobrović, bivši profesionalni kuhar iz Slanog kod Dubrovnika.

U mirovini mu "vrag nije dao mira" pa je od podcijenjene sardele prije godinu i pol dana osmislio i zaštitio originalan namaz - ne gotov proizvod, paštetu - koji se koristi kao dodatak brojnim delicijama, recimo za začinsku majonezu za koktel od rakova.“

 

 

Bilješku pripremio:

Predsjednik DIATUS-a

Ante Zekić, dipl.ing.

 

 

 

Ispiši
Kategorije: Novosti
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x