Društvo inovatora DIATUS je uspješno sudjelovalo na 6. međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Agro ARCA 2013. koji je održan u Biogradu na moru od 30. 08. – 01. 09. 2013.
Na fotografiji sa štanda DIATUS-a su, s lijeva na desno: N. Lobrović, P. Čovo, A. Zekić i Ž. Dražin.
Na sajmu je sudjelovalo oko 300 inovatora i proizvođača s više od 250 inovacija. Pored izlagača iz Hrvatske, na sajmu su sudjelovali inovatori iz Irana, Švedske, Rusije, Poljske, Mađarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.
DIATUS je prezentirao šest inovacija svojih članova, od kojih su tri nagrađene, i to:
1. Niko LOBROVIĆ, Slano: SLANI RIBLJI NAMAZ – nagrađen plaketom po diskrecijskom pravu Ocjenjivačkog suda.
2. Živko DRAŽIN, Kaštel Kambelovac: PREHRAMBENI PROIZVOD OD PAPRIKE I SLANIH INĆUNA - nagrađen plaketom po diskrecijskom pravu Ocjenjivačkog suda.
3. Marinko BIŠKIĆ, Split: TAMNA ČOKOLADA SA SUHIM SMOKVAMA I PROŠEKOM
4. Ivan ŠIMIĆ, Makarska: MORSKA SOLANA S PRELJEVNIM PLOHAMA – nagrađen plaketom za komercijalnu vrijednost izloška.
5. Miljenko PAVLIĆ, Split: UREĐAJ ZA PRSKANJE
6. Jure VUKIĆ, Tribanj: RUČNI BERAČ PLODOVA
Sve izložene inovacije je ocjenjivao Ocjenjivački sud ARCE 2013.
Posjetitelji su naročiti interes pokazali za inovacije g. Nike Lobrovića i Živka Dražina koje spadaju u kategoriju prehrane.
U intervju za Slobodnu Dalmaciju g. LOBROVIĆ je izjavio:
„- Uvijek sam se pitao zašto Hrvati izbjegavaju sarđelu i kad sam otišo u mirovinu patentirao sam jeftin, prepoznatljiv i autohtoni proizvod, riblji namaz 'Slanku'. Osamdeset pet posto slana srđela, pet posto kapare, devet posto maslinovo ulje i jedan posto papar. Sve prirodno i izvorno - priča nam 67-godišnji Niko Lobrović, bivši profesionalni kuhar iz Slanog kod Dubrovnika.
U mirovini mu "vrag nije dao mira" pa je od podcijenjene sardele prije godinu i pol dana osmislio i zaštitio originalan namaz - ne gotov proizvod, paštetu - koji se koristi kao dodatak brojnim delicijama, recimo za začinsku majonezu za koktel od rakova.“
Bilješku pripremio:
Predsjednik DIATUS-a
Ante Zekić, dipl.ing.