X
GO

Cjelogodišnje radionice u ZTK grada Splita

Veliko zanimanje za radionice tehničkih aktivnosti u Zajednici tehničke kulture grada Splita!

  • 3 studenog 2020
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 85
Cjelogodišnje radionice u ZTK grada Splita

Prije mjesec dana je u prostorijama Zajednice tehničke kulture grada Splita započela provedba cjelogodišnjih radionica modelarstva, robotike, te programiranja i automatike, za učenike osnovnih škola. Radionicu modelarstva vodi predsjednik Zajednice Martin Olujić, dok ostale radionice izvode njeni vanjski suradnici, studenti Sveučilišta u Splitu Stjepan Mikulić, Ivan Sičaja, Marinko Vrčić i Stjepan Mamuša. Učenici su pokazali izuzetno zanimanje za ove radionice, posebice za robotiku. Više od četrdesetoro djece, učenika od 2. do 8. razreda, raspodijeljeno je u ukupno sedam skupina. Radionice modelarstva se održavaju srijedom, dok su ostale na rasporedu subotom.

U radionicama modelarstva polaznici izrađuju različite uporabne i ukrasne predmete od šperploče. Nakon upoznavanja s tehničkom dokumentacijom i osnovnim pojmovima iz tehničkog crtanja, polaznici izrađuju modele kuća, stolne držače za mobitele i olovke, drvene pernice i slične predmete. Pri njihovoj izradi, učenici uvježbavaju provedbu osnovnih operacija za obradu drva (piljenje, bušenje, brušenje, lijepljenje), te se upoznavaju s alatima i strojevima za obradu drva (strojna pila, brusilica, ručna i stolna bušilica). Kroz takav rad se razvija ne samo vještina, već i ljubav prema tehničkim djelatnostima.

U sklopu radionica robotike, te programiranja i automatike, polaznici se upoznavaju s mehanikom i mehaničkim načelima konstrukcije razvojnog robotičkog modela mBot, te s računalnim alatima za razvoj upravljačkih programa. Među prvim zadacima će biti podučavane tehnike programiranja stvarnih sustava, pa će tako biti programirano kretanja mBot-a po preddefiniranim putanjama, te uporaba osjetnika i pretvornika za navigaciju robota kroz stvarni prostor. Djeca su podučavana i prvim jednostavnim koracima u programiranju računalnih igara, koji će u narednim radionicama postajati sve složenijima. Time će djeci biti pružen uvid u bogati svijete robotike i programiranja, i to ne samo kroz edukaciju, već i kroz zabavu.

Sve ove radionice će biti održavane do kraja tekuće školske godine. Pri njihovoj provedbi, voditelji i polaznici se pridržavaju svih trenutno važećih epidemioloških mjera.

Ispiši
Kategorije: Novosti
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x