X
GO

Deveta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor

  • 3 veljače 2020
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 1458
Deveta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor

U obilježavanje Noći muzeja se ovog petka, 31. siječnja, po deveti put uzastopce uključila i udruga Zvjezdano selo Mosor. Za tu je svrhu u velikoj dvorani zvjezdarnice upriličen prigodni program kojemu je prisustvovalo više od 800 posjetitelja. Kao za zagrijavanje, program je započeo pjesmom i nastupom šoltanskog VIS-a Sotto Voce. Stotinjak prisutnih posjetitelja je potom pozdravio tajnik Zvjezdanog sela Mosor Tomislav Nikolić, a prigodnim riječima su im se obratili i član Upravog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture Željko Vidović, a u ime te institucije, dr. sc. Goran Sučić, dopredsjednik Zvjezdanog sela Mosor, te Tatjana Rau, u ime Likovne udruge Eugen Buktenica.

Potonja udruga je u velikoj dvorani zvjezdarnice u Gornjem Sitnom za ovu prigodu postavila radove svoja četiri člana, slikara naivca s otoka Šolte. Izložbu pod nazivom Dalmatinska naiva, posjetitelji su mogli razgledati tijekom cijele večeri. Ista udruga je i prije samog početka programa u prizemlju zvjezdarnice provela Malu školu naive, radionicu namijenjenu najmlađim posjetiteljima. Vodio ju je slikar naivac Vicko Buktenica, a prisustvovalo joj je petnaestak osnovaca.

Program Noći Muzeja je nastavljen glazbeno-scenskim nastupom desetero učenika splitske OŠ Lučac pod nazivom Put u Povista. Djeca su otpjevala i dvije pjesme o Splitu, pod vodstvom njihove učiteljice Nikice Sikirice i uz instrumentalnu pratnju nastavnice glazbene kulture Lidije Čujić Živković. Potom je u skladu s glavnom temom ovogodišnje Noći muzeja, koja je glasila Velike obljetnice hrvatskih muzeja, predavanje pod nazivom Sjaj zviježđa splitskih muzeja održala Helga Zglav-Martinac. U predavanju je dan sažeti prikaz povijesti muzeja našeg grada.

Pred dvoranom ispunjenom do posljednjeg mjesta, glumačka družina "Perunika" je nakon toga izvela komediju u tri čina nazvanu Kate Žrnovka, autorice Nike Pery. Brojni posjetitelji su se dobro zabavili šalama na račun vremena u kojemu živimo. Nakon predstave, u večerašnjem programu Noći muzeja u Zvjezdanom selu Mosor na red je došao nastup glazbenog dua Tea Grčića i Marina Šarića. Na njihovu repertoaru se našao niz popularnih skladbi domaćih izvođača pop i zabavne glazbe.

Publika u dvorani zvjezdarnice je nakon toga s velikim oduševljenjem pozdravila nastup popularnog Damira Duplančića, koji je pročitao više tekstova iz svojih knjiga Izgubljena generacija i Bestfeller. Prije još jednog predavanja, pred posjetitelje su ponovno izašli članovi VIS-a Sotto Voce: unatoč njihovu imenu, zvjezdarnica se za njihova nastupa orila od pjesme i svirke!

Znanstveno-popularno predavanje pod naslovom Milijun asteroida u Sunčevom sustavu je na kraju programa održao gost iz Zagreba Stefan Cikota, astrofizičar s FER-a koji je iz čuvene zvjezdarnice u La Sagri (Španjolska) sudjelovao u otkrivanju 3300 malih tijela Sunčevog sustava. Dio posjetitelja koji je bio zainteresiran za tu astronomsku temu, on je upoznao sa svojstvima, brojnošću i istraživanjima malih tijela koja obilaze oko naše zvijezde, kao i s opasnostima koja prijete od njih.

Kako su vremenski uvjeti bili nepovoljni, s potpuno oblačnim nebom i povremenom slabom kišom, posljednji planirani dio programa – promatranje neba teleskopom –morao je nažalost otpasti. Zvjezdarnicu je pohodilo ukupno 810 posjetitelja, a da bi program u tehničkom smislu tekao prema planu, pomogao je astronom-animator Udruge Zoran Knez. Kao i ranijih godina, i ovu Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i vodio tajnik Udruge Tomislav Nikolić.

Ispiši
Kategorije: Novosti
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x