X
GO

Novosti iz supetarskog radio kluba "Vidova Gora"

I pored corone, nešto se ipak radi!

  • 14 travnja 2021
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 64
Novosti iz supetarskog radio kluba "Vidova Gora"

Uz  strogo poštovanje propisanih epidemioloških mjera, grupa mladih supetarskih radioamatera uspijeva održavati svoju aktivnost u radio klubu. Osim što je pri kraju tečaj za radioamatere-operatore, a ispiti su planirani za petak 16. travnja, mladi konstruktori su napravili i nekoliko zanimljivih uređaja.
Tako je mladi Ivan Bošnjak izradio praktičnu zujalicu koja je zapravo multivibrator, koju on koristi za učenje telegrafije.
Dvije "starije" operatorke Kaja i Mirena su se uhvatile malo složenijeg uređaja i uz pomoć svog mentora za potrebe kluba izradile malen i praktičan "counter". Riječ je o mjeraču frekvencije, kojemu opseg mu seže sve do 2 GHz. Tako će se moći provjeravati i ispitivati ispravnost uređaja bez da se isti otvaraju. Dovoljno je "counter" približiti uređaju i on odmah očitava njegovu predajnu frekvenciju.   
Ni novi član Mario, učenik osmog razreda, nije bio bez posla. Izradio je maleni i praktični prijemnik s nekoliko tranzistora, za slušanje stanica na srednjem valu. Ima još zanimljivih konstrukcija koje će uskoro biti dovršene, no o tome nakon ispita i godišnje skupštine koja je u pripremi.

Primopredajna sekcija je od Nove godine odradila čak 11 kratkovalnih DIGI i SSB natjecanja, a najaktivniji je bio Toni, uz asistenciju Kaje i Mirene. U očekivanju smo odluke Grada Supetra o dodjeli nove primopredajne lokacije, koja nikako da stigne. Kad ona proradi, bit će još boljih rezultata!

Tekst i snimke: Ivica Pavišić, 9A2BW 

Ispiši
Kategorije: Novosti
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x