X
GO

Uručene Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ za 2023. godinu

  • 11 lipnja 2024
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 500
Uručene Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ za 2023. godinu

U prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH, dana 10. lipnja je održana svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2023. godinu. Među dobitnicima su ove godine bili i troje prosvjetnih radnika iz grada Splita, te jedna solinska udruga. Dodijeljena su jedna Nagrada za životno djelo, deset Godišnjih nagrada za pojedince, te četiri Godišnje nagrade za udruge i druge pravne osobe.

Godišnje nagrade pojedincima su uručene Neli Beronji, učiteljici tehničke kulture i informatike u Osnovnoj školi Kamen-Šine, Vladimiru Deliću, profesoru PTO-a i učitelju u Osnovnoj školi Pujanki, te Nataši Zvonar, prof., nastavnici tehničke kulture i informatike u Osnovnoj školi Žnjan-Pazdigrad. Godišnja nagrada za pravne osobe je, pak, dodijeljena Oldtimer klubu Zvonimir – Solin, iz Mravinaca. U ime Kluba, nagradu je primio njegov predsjednik Boris Lozić.

Nela Beronja je od 2008. godine učiteljica tehničke kulture i informatike u OŠ Kamen-Šine u Splitu, a 2019. godine promaknuta je u zvanje učitelj-mentor. Osnivač je i voditelj Kluba mladih tehničara Kamen-Šine u kojem provodi aktivnosti robotike, modelarstva, foto i prometne grupe. Mentor je učenicima koji redovito sudjeluju na županijskoj razini Natjecanja mladih tehničara u više kategorija (Maketarstvo i modelarstvo, Graditeljstvo, Fotografija, Robotika H, Radiokomunikacije i Modelarstvo uporabnih tvorevina). U školi sustavno provodi aktivnosti za podizanje razine prometne kulture među učenicima i roditeljima. Godine 2022. je dobila Nagradu ministra znanosti i obrazovanja za doprinos razvoju kvalitete odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske.

Vladimir Delić se kao učitelj u OŠ Pujanki istaknuo tijekom svoje karijere predanim radom u obrazovanju, posebno u području tehničke kulture. Redovito je uključivao učenike u izbornu nastavu i različite izvannastavne aktivnosti, poput grafičkog komuniciranja, elektrotehnike, elektronike, programiranja, zrakoplovnog modelarstva, brodomodelarstva i maketarstva, te prometne kulture. Kao dugogodišnji član Društva pedagoga tehničke kulture Split. aktivno je sudjelovao u radu županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture. Njegova uloga voditelja ovog vijeća od 2006. godine do danas obuhvaća održavanje predavanja i radionica za učitelje te primjenu multimedijske tehnologije kako bi unaprijedio programe tehničke kulture i metode rada. Istaknuo se i kao autor udžbenika i metodičkih priručnika, pridonoseći stvaranju boljih nastavnih sadržaja.

Nataša Zvonar je zaposlena u OŠ Žnjan-Pazdigrad kao učiteljica tehničke kulture i informatike. Zbog svog izrazitog talenta za pedagoški rad s mladima, svake godine uspijeva desetke učenika privući da se bave aktivnostima iz tehničkih i STEM područja, te da upisuju srednje tehničke škole. Pri tome tu svoju strast prenosi na učenike i budi u njih interes za tehničkim znanostima, informatikom i programiranjem. U dosadašnjem radu, Zvonar je postigla sa svojim učenicima niz zapaženih rezultata. Kvaliteta njezina pedagoškog rada prepoznata je u široj zajednici, pa je tako Zvonar dobila nagradu kao jedna od 503 najbolja učitelja u školskoj godini 2021/2022.

Oldtimer klub Zvonimir – Solin iz Mravinaca je osnovan 2007. g. sa svrhom očuvanja tehničke i industrijske pokretne kulturne baštine. Već u drugoj godini od osnivanja, Klub je organizirao prvi oldtimer auto-moto susret u Solinu, koji je okupio 52 automobila i 16 motora starijih od 30 godina iz cijele Dalmacije. Bila je to svojevrsna prezentacija rada i djelovanja kluba, ali i značajna prezentacija grada Solina. U brojnim školama Splitsko-dalmatinske županije članovi Kluba organiziraju predstavljanje pokretne tehničke kulturne baštine, a nekoliko puta ovo je predstavljanje Klub organizirao i u osnovnim školama Solina zajedno s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Solina. Udruga gotovo svake godine sudjeluje na Sajmu mogućnosti i na Danima tehničke kulture, educirajući učenike o oldtimerima i prometnim pravilima, uz veliki interes učenika.

Nagrada za životno djelo „Faust Vrančić", koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, uručena je Zlati Medak, dopredsjednici Hrvatskog fotosaveza i predsjednici Odbora Hrvatskog fotosaveza za programe za mlade. Za svoj neumorni rad s djecom i mladima, kreiranje programa za djecu i mlade, uvođenje inovativnih metoda rada s djecom i mladima, Medak je već dobila brojna javna priznanja i nagrade, od kojih se ističu Povelja o Nagradi za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture iz 2017. godine, te Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“ za 2007. godinu.

Dobitnicima su nagrade uručili državna tajnica MZOM-a doc. dr. sc. Iva Ivanković i predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade „Faust Vrančić“ prof. dr. sc. Zdenko Kovačić.

Ispiši
Kategorije: Novosti, Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x