X
GO
Članice » Foto-video i kino » Udruga Details
  

KINO KLUB SPLIT

  • Sjedište: Ulica slobode 28, 21000 Split
  • Osobe ovlaštene za zastupanje: Andrea Remetin, Sunčica Fradelić
  • Kontakt osoba: Sunčica Fradelić
  • e-mail:

    info@kinoklubsplit.hrKlub djeluje kroz dva osnovna principa: besplatno bavljenje filmom za članove i ideal autorske slobode. Klupske aktivnosti danas su, uz stvaralaštvo i: program projekcija i teorijska predavanja, osnovne i specijalizirane radionice, a klub se u stanju modificirati prema potrebama korisnika. U tome nas financijski podržava nekoliko institucija (HAVC, Ministarstvo Kulture RH, Grad Split, HFS, Zaklada Kn). Iako klub baštini tradiciju i dio svjetonazora 'zlatnih generacija' i mada se filmski jezik još i može prilagođavati suvremenoj tehnologiji, eksperiment i istraživanje u području digitalnih audiovizualnih medija podrazumijevaju čitav spektar novih i drugačijih znanja od onih kojima su se bavili pioniri amaterskog filma. Nastojimo kreirati programe u skladu s tehnološkim razvojem medija. Njegujemo tradiciju i ostavljamo sve mogućnosti otvorene - ali pri tom pod razvojem medijskih praksi, podrazumjevamo upoznavanje članova sa tehnološkim aspektima pojedinih, a različitih oblasti, najviše iz područja snimanja i obrade zvuka i slike (digitalne i analogne), montaže, animacije i programiranja, ali i upoznavanje s teorijskim i kritičkim sadržajima koji se odnose na filmsku i video umjetnost, alternativnu kinematografiju, eksperimentalni film, animaciju, dokumentarni film, expanded cinema i prezentaciju pokretnih slika u galerijskim prostorima, ciljano i ovisno o aktualnim interesima članova. 

U duhu svega navedenog, usudimo se napisati da su kinoklubovi (i druge srodne udruge) potencijalno najhumaniji oblik organizacija, upravo jer su prilagodljivi i ovise o kreativnosti i entuzijazmu pojedinaca, a njihov sadržaj dostupan je svima. Duboko vjerujemo kako su ekonomičnost, sloboda izražavanja i poticanje na individualni razvoj pojedinaca jedina stvarna alternativa i, te da će u takvoj klimi najsposobniji, nauporniji entuzijasti među nama pronaći svoj put i u istome biti ohrabreni, te da će pomaknuti granice scene u kojoj se krećemo i medija koji su izabrali za vlastiti izraz. Trudimo se programe graditi prema visokim kriterijima, učiniti ih što dostupnijima svim zainteresiranima, ali i potaknuti interes dovodeći maštovite i kreativne predavače kako bi na neposredan način, najčešće kroz praktični rad, razmjenili svoja iskustva s manje iskusnim članovima. Makar se dosta govori o demokratizaciji medija, nije točno da si svaki čovjek u Hrvatskoj može priuštiti profesionalnu opremu i zna gdje i koga pitati kako dalje usmjeriti svoj talent. Uz to, duboko vjerujemo da audio-vizualni mediji mogu biti katalizatori društvenih promjena i naša je želja da omogućimo uvjete za snimanje svima koji žele i trebaju učiniti vidljivima svoj 'glas'.

Do danas je producirano blizu 600 radova, od toga oko 280 na filmu, zadnjih dvije oko 70, a filmovi su prikazivani na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu.