X
GO

Splićani na Smotri raketne tehnike u Garešnici!

  • 18 listopada 2021
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 163
Splićani na Smotri raketne tehnike u Garešnici!

U Garešnici je u subotu 16. listopada 2021. g. održana jedna od najstarijih smotri tehničkog stvaralaštva u našoj zemlji – Smotra raketne tehnike Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza. Uz predsjednika HARS-a Bogomira Hrena, smotri su pored ostalih nazočili i gradonačelnik grada Garešnice Josip Bilandžija, te glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture Zdenka Terek, koja je Smotru i otvorila.

U radu Smotre je sudjelovalo 58 članova 9 klubova iz cijele Hrvatske, te iz jednog slovenskog kluba. Predstavljeni su novi dizajni raketa i dodatna oprema, kao što je visinomjeri, mjerači vremena, kamere, GPS prijemnici i sl. Mlađi članovi klubova su imali priliku proširiti svoje znanje u raketnoj tehnici. Raketni motori su uspješno odradili i lansirali rakete koje su većinom uspješno i prizemljene.

Na Smotri raketne tehnike HARS-a su sudjelovali i splitski raketaši, okupljeni u Klubu mladih tehničara Kmanko, pri OŠ Kman-Kocunar, te Zajednici tehničke kultura grada Splita. Pored ostalog, Splićani su izložili i modele raketa i raketoplana koje je u razdoblju od 1980. do 2010. g. konstruirao Egon Engelsberger, djelujući kao član Astronautičkog raketnog društva "Split", te kao suradnik OŠ Kman-Kocunar. Spomenuta tri desetljeća su osobito važan period za razvoj raketne tehnike u Splitu, pa i u cijeloj Hrvatskoj.

Ovim događanjem je obilježeno 75. godina od osnutka Hrvatske zajednice tehničke kulture, te njenog kontinuiranog djelovanja u tehničkoj kulturi. Time je istaknuto da su HARS i njegove udruge članice dio velike obitelji Hrvatske zajednice tehničke kulture. Splitske raketaše su u Garešnici predstavljali Tomislav Nikolić, tajnik ZTK grada Splita, i Martin Olujić, predsjednik ZTK grada Splita. Martin Olujić je ujedno predstavljao i KMT Kmanko, kao suradnik toga učeničkog kluba.

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x