X
GO

ZTK grada Splita i ZSM na Otvorenim vratima udruga

  • 20 svibnja 2019
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 578
ZTK grada Splita i ZSM na Otvorenim vratima udruga

Zajednica tehničke kulture grada Splita i njena udruga članica Zvjezdano selo Mosor su se uključile u Dane otvorenih vrata udruga 2019 (DOVU 2019), manifestaciju koju provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

U dane 16. i 17. svibnja su u vremenu od 8 do 13 h u prostorijama ZTK grada Splita (Varaždinska 53) bile održavane radionice robotike, modelarstva i raketnog modelarstva, u kojima su sudjelovali učenici splitske osnovne škole Kman-Kocunar. Djecu koja su stigla u pratnji ravnateljice škole Sanje Sinovčić i nastavnica Mirele Todorić i Staše Srdanović, pozdravili su predsjednik ZTK grada Splita Martin Olujić i v. d. tajnika Zajednice Tomislav Nikolić. Sve radionice je vodio stručni suradnik ZTK Splitsko-dalmatinske županije Toni Jagnjić. Pored toga, dana 18. svibnja je u istom vremenu i na istom mjestu za desetak građana željnih informatičkog znanja provedena još jedna prigodna radionica. Član ZTK grada Splita Borislav Pivac, profesor informatike u Ekonomsko-birotehničkoj školi u Splitu, priredio je kratku poduku iz rada s operativnim sustavom Windows. Radionica je bila svojevrstan pokus za tečaj informatičkog opismenjavanja za odrasle kojega prof. Pivac i ZTK grada Splita namjeravaju organizirati u dogledno vrijeme.

Od udruga članica ZTK grada Splita, u DOVU 2019 se uključilo Zvjezdano selo Mosor. Naprije je 16. svibnja provedeno javno astronomsko promatranje večernjeg neba, teleskopom postavljenim pred splitskom osnovnom školom Sućidar. Promatran je skoro puni Mjesec. Kroz okular je bacilo pogled približno 130 znatiželjnika, pretežno učenika te osnovne škole, ali i odraslih. Promatranje je vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez, a organizirao ga je tajnik Udruge Tomislav Nikolić. Oni su 18. svibnja bili i domaćini skupini od pedesetak učenika trećih i četvrtih razreda splitskih osnovnih škola Skalice i Marjan. Djeca su u organizaciji poljudske župe Sv. Ante taj kišni dan provela na izletu u Dubravi, da bi na kraju dnevnog programa posjetila i zvjezdarnicu. Tu su bila upoznata sa svim programima koje ZSM provodi za djecu i mlade, od Škole u prirodi, preko Male škole astronomije, do učeničkih kampova koji se održavaju za školskih praznika. Nažalost, zbog zbilja ružnog vremena, planirano panoramsko promatranje okolice s terase je moralo biti ostavljeno za neku drugu prigodu.

 

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x