X
GO

U Imotskom održan 17. Robokup!

  • 19 lipnja 2024
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 561
U Imotskom održan 17. Robokup!

Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz elementarne robotike koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, osnovnim školama, te Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a sve s ciljem popularizacije tehničke kulture diljem RH. Naglasak se pri tom stavlja na sustavno i kvalitetno tehničko obrazovanje djece i mladih. Natjecanje se provodi uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Hrvatska zajednica tehničke kulture, zajedno s Hrvatskim robotičkim savezom, Zajednicom tehničke kulture grada Splita, Zajednicom tehničke kulture grada Imotskog i OŠ Stjepana Radića, pomno je organizirala sve detalje državne razine Robokupa 2024. kako bi natjecanje prošlo na zadovoljstvo svih mentora i učenika koji su se marljivo pripremali tijekom cijele godine!

Državna razina ovogodišnjeg Robokupa je po drugi put održana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u gradu Imotskom. Natjecanje je provedeno u vremenu od 14. do 16. lipnja 2024. Otvorenju natjecanja su prisustvovali čelnici lokalne samouprave, djelatnici škole domaćina, te brojni uvaženi gosti. U sklopu otvaranja, kako bi obilježili ovaj posebni događaj, sve nazočne su prigodnim riječima pozdravili Ivan Budalić, gradonačelnik grada Imotskog, predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, član Udruge Tigrovi 90/91, brigadir general HV Darko Rukavina, ravnatelj domaćina natjecanja OŠ Stjepana Radića Marko Mendeš, glavni tajnik Hrvatske zajednice tehničke kulture Hrvoje Nekić, te ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH Momir Karin.

Momir Karin je otvarajući natjecanje istaknuo važnost održavanja jednog ovakvog velikog natjecanja u jednom manjem mjestu kao što je grad Imotski, napomenuvši kako su upravo mala mjesta često središta kulture i duha. Tu su primjedbu opravdali i učenici OŠ „Stjepan Radić“, koji su za otvorenje natjecanja pripremili nekoliko izvrsnih glazbeno-scenskih izvedbi, s naglaskom na nematerijalnu kulturnu baštinu grada Imotskog.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 69 učenika, u 22 tročlane ekipe iz RH i jednoj ekipi iz BiH. Rješavajući tri raznovrsna zadataka, članovi svakog od timova su trebali udružiti snage kako bi teorijsko znanje primijenili na praktične probleme izrade strujnih krugova, sastavljanje robota i programiranje. Zadaci nisu bili jednostavni, ali svi su natjecatelji dali sve od sebe i međusobno su surađivali. Pri tom su usvajali nova znanja i stjecali vrijedna iskustva koja će im kasnije zasigurno biti od koristi. Po završetku natjecanja su objavljena imena učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na natjecanju, kako u sveukupnom poretku, tako i u zasebnim kategorijama (strujni krugovi, programiranje mikroupravljačkog sučelja i programiranje robotskog vozila). Prva tri mjesta u sveukupnom poretku pripala su:

1. učenicima OŠ Retfala (Osijek)
2. učenicima OŠ Ivane Brlić-Mažuranić (Andrijaševci)
3. učenicima OŠ Ante Kovačić (Marija Gorica)

U Imotskom su nastupile ekipe ZTK grada Splita i Udruge za robotiku "Inovatic", članice ZTK grada Splita. Posebno je uspješan bio tim "Inovatica", u sastavu Vito Tonšić, Mihovil Letina i Jure Vukušić: u kategoriji "programiranje robotskog vozila (robo-košarkaš)" je zauzeo drugo mjesto, a u ukupnom poretku šesto! Mentor im je bio predsjednik udruge "Inovatic" Jozo Pivac.

Ovim putem čestitamo pobjednicima i svim sudionicima Robokupa 2024. te se nadamo da se dogodine vidimo u još većem broju!

Ispiši
Kategorije: Novosti, Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x