X
GO

U ZTK grada Splita održane brodomaketarske radionice u sklopu projekta "Moj mali škver"

  • 2 kolovoza 2022
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 401
U ZTK grada Splita održane brodomaketarske radionice u sklopu projekta "Moj mali škver"

Dana 1. kolovoza 2022., u prostorijama Zajednice tehničke kulture grada Splita (Varaždinska 53, Split), održane su dvije radionice brodomaketarstva u sklopu projekta Hrvatskog saveza brodomaketara - „Moj mali škver“. Cilj projekta je da djeca i mladi kroz izvannastavnu i izvanškolsku aktivnost, ovisno o svom interesu, kroz program izrade maketa tradicionalnih brodica hrvatskog Jadrana steknu znanja i vještine obrade materijala, izrade i čitanja nacrta, informaciju o hrvatskim brodicama, načinu njihovog korištenja, plovidbi.
Na radionicama je sudjelovalo 12 učenika, uzrasta od 2. do 8. razreda osnovne škole (8-14 godina), u dvije skupine. Prva skupina (učenici 2.-4. razreda OŠ) izrađivala je maketu Kajaka, a druga skupina (učenici 5.-8. razreda OŠ) maketu Rapske lađe. Radionice je vodila Ella Rinčić, stručna suradnica u Zajednici tehničke kulture grada Splita.  
Iz unaprijed pripremljenih kompleta učenici su izvadili potrebne dijelove te su pomoću brusne daščice pobrusili kontaktne dijelove pozicija. Potom su, prateći upute, odvojili potrebne dijelove za sklapanje makete i utvrdili mjesta za spajanje (rebra na kobilice, paluba na odgovarajuće mjesto, krma i pramac, letvice..). Sve dijelove su spajali ljepljenjem, služeći se bijelim ljepilom za drvo. Na samom kraju, škarama su odrezali pripremljene dijelove od papira za „zatvaranje“ broda, te su nalijepili zatvore na predviđena mjesta pomoću univerzalnog ljepila. Svi učenici su uspješno obavili zadatak te su svoj brod na kraju ponijeli sa sobom kućama!

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x